Centrum Kultury Zamek

- strona główna

DKF Zamek: Bulion i inne namiętności

Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Trần Anh Hùng (Rykszarz, Zapach zielonej papai) udowadnia, że zdecydowanie tak! Bulion i inne namiętności (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia. Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery.

Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje. Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema. Za oprawę kulinarną Bulionu i innych namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!

Język: francuski z polskimi napisami

BULION I INNE NAMIĘTNOŚCI, reż. Trần Anh Hùng, Francja 2023, 135'

--

Dla kogo: młodzież, dorośli

Miejsce wydarzenia: Sala 1 - Kinowa

bilety: 16 zł 

--
[Plakat przedstawia parę, kobietę i mężczyznę, podczas gotowania. Kobieta przelewa zawartość garnka przez sitko, które trzyma mężczyzna. Wokół znajdują się rożne naczynia z potrawami, np. kawałkami wędlin czy warzyw.]

Kup bilet BILET

Pozostałe seanse DKF

Data
Kategorie
Uczestnicy
Ładowanie

Ta strona korzysta z plików cookie

Aby pozostawić tylko niezbędne cookie lub dostosować zgody na cookie analityczne lub marketingowe (które nie są niezbędne), dokonaj wyboru poniżej i kliknij "Zezwól na wybrane" Sprawdź Politykę prywatności aby uzyskać więcej informacji.