Films for Food: \Mrówki na krewetce
W 2015 roku Rene Redzepi z legendarnej Nomy postanowił
wyjechać na kilka tygodni z Kopenhagi –
i ruszył do Tokyo. Wraz z zespołem przygotował swój pierwszy restauracyjny
pop-up. „Ants on
a shrimp” dokumentuje tę niezwykłą podróż, długie poszukiwania smaków i
inspiracji, przygotowania 14 - daniowego menu (wyłącznie z japońskich
składników) i wreszcie - uruchomienie czasowej restauracji w hotelu The
Mandarin Oriental. Przy okazji poznajemy ekipę Nomy: młodych ludzi, którzy
niemal całkowicie poświęcili się gotowaniu. Towarzyszymy im przez długi czas,
obserwujemy ich pracę i emocje (które momentami mocno się udzielają!).
Poznajemy też filozofię Rene Redzepiego, przeniesioną na japoński grunt.
Jego podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów
zrewolucjonizowało kuchnię
i kulturę skandynawską. Kopenhaska restauracja Noma, wyróżniona dwiema
gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The San
Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca,
zamknął swoje „dziecko”. Teraz szykuje się do otwarcia nowego miejsca w
Kopenhadze i wciąż podróżuje po świecie. W międzyczasie odbyły się jeszcze dwa
pop-upy: w Sydney i Meksyku.
Tytuł orygnalny: Ants on a shrimp
reż. Maurice Dekkers, Holandia, 2015, 93'
Film dokumentalny.
Występują: Thomas Frebel, Dan Giusti, Kim Mikkola, Rene Redzepi
Film w języku angielskim z polskimi napisami.