Centrum Kultury Zamek

- strona główna

Films for Food: \Mrówki na krewetce

W 2015 roku Rene Redzepi z legendarnej Nomy postanowił wyjechać na kilka tygodni z Kopenhagi –
i ruszył do Tokyo. Wraz z zespołem przygotował swój pierwszy restauracyjny pop-up. „Ants on
a shrimp” dokumentuje tę niezwykłą podróż, długie poszukiwania smaków i inspiracji, przygotowania 14 - daniowego menu (wyłącznie z japońskich składników) i wreszcie - uruchomienie czasowej restauracji w hotelu The Mandarin Oriental. Przy okazji poznajemy ekipę Nomy: młodych ludzi, którzy niemal całkowicie poświęcili się gotowaniu. Towarzyszymy im przez długi czas, obserwujemy ich pracę i emocje (które momentami mocno się udzielają!). Poznajemy też filozofię Rene Redzepiego, przeniesioną na japoński grunt.
Jego podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię
i kulturę skandynawską. Kopenhaska restauracja Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca, zamknął swoje „dziecko”. Teraz szykuje się do otwarcia nowego miejsca w Kopenhadze i wciąż podróżuje po świecie. W międzyczasie odbyły się jeszcze dwa pop-upy: w Sydney i Meksyku.

Tytuł orygnalny: Ants on a shrimp

reż. Maurice Dekkers, Holandia,  2015, 93'

Film dokumentalny.

Występują: Thomas FrebelDan GiustiKim MikkolaRene Redzepi

Film w języku angielskim z polskimi napisami.


Bilety

Wybierz seans

Ta strona korzysta z plików cookie

Aby pozostawić tylko niezbędne cookie lub dostosować zgody na cookie analityczne lub marketingowe (które nie są niezbędne), dokonaj wyboru poniżej i kliknij "Zezwól na wybrane" Sprawdź Politykę prywatności aby uzyskać więcej informacji.