Films for Food: \W obronie jedzenia
"W obronie jedzenia” to tytuł jednej z bestsellerowych
książek Michaela Pollana - amerykańskiego pisarza, dziennikarza, działacza
społecznego i profesora dziennikarstwa na Uniwersytecie Kalifornijskim w
Berkeley. Film jest udaną ekranizacją tej głośnej książki, która dla aktywistów
żywieniowych na całym świecie stanowi rodzaj biblii.
Reżyser filmu, Michael Schwarz, spotkał się już z Pollanem w 2009 roku, na
planie filmu Owoc pożądania (The Botany of Desire). Tym razem ruszyli wspólnie
w podróż po całym świecie, aby dotrzeć do sedna jednego z najprostszych
możliwych zagadnień: co tak naprawdę powinniśmy jeść? Na swojej drodze spotkali
przedstawicieli różnych kultur, narodów i tradycji żywieniowych. Pomogło im to
nie tylko odpowiedzieć na to podstawowe pytanie, ale też sformułować kilka
prostych zasad opartych na zdrowym rozsądku, których przestrzeganie sprawia, że
jedzenie staje się źródłem zdrowia, siły i po prostu codziennej przyjemności.
Michael Pollan związany jest z "The New York Times Magazine",
specjalizuje się w tematyce żywienia i produkcji żywności. Jest autorem kilku
bestsellerowych książek i o jedzeniu. Jego "W obronie jedzenie. Manifest
wszystkożercy" znalazło się na liście najbardziej poczytnych książek w
USA. Polskie wydanie ukazało się w 2010 roku - podobnie jak "Jak jeść.
Przewodnik konsumenta" ("Food Rules. An Eater's Manual").Tytuł oryginalny: In Defense of Food
Film dokumentalny.
Film w języku angielskim z polskimi napisami.
Bilety: 20 zł